datum objave: 06.03.2019.|print

DGIT Varaždin pripremilo je povodom obilježavanja 60 godina rada i djelovanja Društva e-monografiju koja je predstavljena na redovnoj godišnjoj Skupštini Društva 1. ožujka 2019. godine. Monografija je pripremljena i u *.pdf formatu koji možete preuzeti na donjoj poveznici. Obzirom na određena ograničenja ovog formata kao i na veličinu datoteka stvarne monografije koja je smještena na USB sticku, neke interaktivne mogućnosti su ovdje nešto drugačije riješene. Za pregledavanje e-monografije potrebno je imati instaliran PDF preglednik i aktivnu vezu na internet. Preporučamo da e-monografiju radi bržeg rada prvo preuzmete na Vaše računalo (desnki klik mišem i odaberite "spremi poveznicu kao..."). Ako e-monografiju otvorite direktno unutar preglednika istu možete preuzeti na ikoni za preuzimanje u gornjem desnom kutu ekrana ili pregledavati u prezentacijskom načinu rada koji odabirete klikom na ikonu također u gornjem desnom kutu.

e-monografija

 
datum objave: 18.01.2015.|print

Na temelju Klimatskog energetskog plana grada Pariza koji ima glavni cilj 75% smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2050. godine naručena je studija pod nazivom "Pariz pametni grad 2050". Studiju je izradio  Arhitektonski ured "Vincent Callebaut Architecture" te po dovršetku studije predstavio svoju viziju transformacije Pariza u pametni futuristički grad.


Projektom je obuhvaćeno istraživanje i razvoj integracije visokih zgrada koje bi sve zajedno po principu solidarnosti trebale proizvoditi potrebnu energiju. Projektom se također rješava problem fenomena tzv. gradskog "toplinskog otoka" istovremeno dugoročno povećavajući gustoću naseljenosti grada. Ova studija se okreće novim sociološkim inovacijama koje se temelje na eko odgovornom načinu života te povećanju kvalitete života kako stanovnika tako i cijelog grada u odnosu na okoliš.

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 01.11.2014.|print

Bagger 288, najveći kopneni stroj u svijetu izgrađen je u njemačkoj kompaniji Krupp. Kada je njegova izgradnja završena 1978. godine, Bagger 288 je istisnuo NASA-in Robot-Transporter s prvog mjesta kao do tada najvećeg kopnenog vozila u svijetu.  Robot-Transporter  se koristi za transport Space Shuttle-a, te Apollo Saturn V lansirnog vozila i teži "samo" 13.500 tona u odnosu na 45.500 tona Baggera 288.

 

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 04.08.2014.|print

Novi nacionalni stadion u Singapuru, djelo arhitektonskog biroa DP architects proglašen je građevinom sa najvećom kupolom ikad sagrađenom.  Stadion je smješten na prostoru bivšeg "Singapore National Stadium" koji je zatvoren 2007. godine i srušen 2010. godine  kada je u studenom započela izgradnja novog stadiona. 30. lipnja 2014. godine otvoren je novi  višenamjenski stadion kapaciteta 55.000 sjedećih mjesta koji je u vlasništvu "Singapore Sports Hub Consortium-a".

 

 

 

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 20.06.2014.|print

Prilikom odabira keramičkih pločica prvenstveno se usredotočimo na izgled, uzorak, boju i dimenziju vodeći računa da se dobro uklope u okruženje u koje se postavljaju. Nakon toga rjeđe se provjerava  od  kakvog su materijala izrađene i koje su kvalitete. Jedan od najvažnijih kriterija odabira je svakako i cijena.  Od sada se navedenim kriterijima za odabir može dodati još jedan, a to je de ćemo prije svega se trebati odlučiti između pločica sa samo-čišćenjem i normalnih pločica. Nove "Active Ceramic"  pločice proizvod talijanske tvrtke "GranitiFiandre" promijenit će stvari.  One pročišćuju zrak!

 

 

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 16.06.2014.|print

Angkor Wat  (grad hramova) nalazi se u regiji Angkor u Kambodži, oko 240 kilometara sjeverno od glavnog grada Phnom Penha.  Najvećim dijelom je sagrađen između 1113. i 1150 godine u vrijeme vladavine kmerskog kralja Surjawarmana II i prema Guinnessovoj knjizi rekorda najveća je  vjerska građevina na svijetu površine 162,6 hektara ograđena vanjskim zidom dužine 1.280 metra. Da bi stekli bolji dojam o veličini,  Angkor Wat je tri i pol puta veći od čitavog Vatikana i oko sedamdeset puta veći od Bazilike Svetog Petra. Hram je dio većeg kompleksa od još 72 spomenika i hrama čija je izgradnja započela još u 9 stoljeću. Površina cijelog kompleksa je 24,8 kvadratnih kilometara. Hram je opljačkan zajedno s gradom 1177., kada je pala kmerska prijestolnica. U 13. stoljeću hram je počeo propadati zbog prelaska Kmera na budizam. Budisti su koristili hram sve do kraja 15. stoljeća, kada je hram najvećim dijelom napušten. Iako je potpuno zapušten krajem 16. stoljeća džungla ga nikad nije potpuno progutala zbog zidina i jarka.

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 16.04.2014.|print

Talijanski nogometni klub Roma već dulje vrijeme vapi za svojim novim stadionom, jer trenutno nogometno borilište dijeli s svojim velikim rivalom, nogometnim klubom Lacio. Arhitektonski biro Woods Bargot predstavio je impresivan projekt novog stadiona koji je opremljen čitavim spektrom najsofisticiranijih tehnologija i sadrži velik broj navijačkih sadržaja.

Novi stadion nazvan "Stadio della Roma" imat će kapacitet od 52.000 sjedećih mjesta koja su sva natkrivena.

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 25.03.2014.|print

Talijanski arhitekt Joseph di Pasquale autor je neobične zgrade u obliku kruga koja je izgrađena na obali Biserne rijeke u gradu Guangzhou u kineskoj provinciji Guangdong. "Guangzhou Circle" ili kako je još nazivaju "Kineski disk" je sjedište kompanija Hongda Xingye Group i Guangdong Plastic Exchange (GDPE) najveće svjetske trgovačke kompanije sirovom plastikom. Ovo je najveća kružna građevina na svijetu visoka 138 m' sa kružnim otvorom u centru promjera 48 m'.

 

 

 

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 26.02.2014.|print

U Koteu koji je u blizini glavnog grada Šri Lanke Kolomba počela je 2013. godine izgradnja stambene zgrade „Clearpoint Residencies“ koja je predstavljena kao najviši vertikalni vrt na svijetu. Zgrada će biti prvi samoodrživi stambeni kompleks u zemlji opremljen solarnim panelima za proizvodnju električne energije, vlastitim sustavom za pročišćavanje otpadnih voda, a pročelja će biti "zasađena". Očekuje se da će zgrada biti završena do 2016. godine.


„Clearpoint Residencies“ sa svojih 46 katova i visinom od 186 metara prerast će trenutno najvišu ovakvu zgradu koja je izgrađena u Sydneyu u Australiji, a kompanije Milroy Perera Associates i Mäga Engineering koje stoje iza ovog projekta najavile su mogućnost daljnjeg povećanja zgrade.

pročitajte više >>>  

 

Kineska građevinska tvrtka BroadGroup (BSB) izgradila je hotel od 30 katova u kineskoj provinciji Hunan i to za samo 15 dana, te time oborila svoj prijašnji rekord, kada su zgradu od 15 katova uspjeli izgraditi za samo 7 dana!
Iako je teško povjerovati da je za 2 tjedna moguće izgraditi zgradu od 15 katova ovu vijest su prenijeli svi svjetski mediji a o svemu svjedoči video postavljen na kanalu YouTube. Novi Ark Hotel izgrađen je u Gradu Changshau u pokrajini Hunan i nakon izgradnje je prošao sve testove između kojih i test sigurnosti kojim se dokazalo da je hotel projektiran i izveden na način da može izdržati potres jačine čak 9 stupnjeva Richterove ljestvice.

 

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 18.02.2014.|print

Organizatori svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine bili su zabrinuti oko smještaja velikog broja ljubitelja nogometa. Rješenje je ponudio arhitektonski biro Sigge Architects u suradnji s finskom Almaco grupom, koji su ponudili izgradnju plutajućih hotela u Perzijskom zaljevu. Katarske su vlasti već započele pregovore oko izgradnje ovih futurističkih hotela kako bi cjelokupni projekt mogao biti realiziran u 8 godina.

 

 

pročitajte više >>>  

 

Britanski dizajner, Jules Verne današnjice predstavio je svoje ažurirane planove za futuristički podvodni grad koji gotovo sigurno neće postati pozornica za post-apokaliptične noćne more. Samoodrživa biosfera je dizajnirana i projektirana za smještaj 100 stanovnika ispod površine mora i ona je još jedan u nizu mnogih projekata koji imaju za cilj riješiti problem smještaja rastuće globalne svjetske populacije.

 

 

pročitajte više >>>  

 

Trenutno stanje napuštenih stanica MetroaPariški sustav podzemne željeznice je uistinu čudo javnog prijevoza. Godišnje se pariškom podzemnom željeznicom preko više od 200 kilometara tračnica preveze 1,5 miljardi putnika. Pariška podzemna željeznica je po veličini šesta u svijetu. Unatoč tim impresivnim podacima 11 postaja stoji prazno i  neiskorišteno još iz vremena II svjetskog rata kada su zatvorene i nikad više ponovo otvorene. Ako jedan kandidat pobijedi na izborima za novog gradonačelnika Pariza ove "postaje duhova" kako ih Parižani nazivaju mogle bi oživjeti na potpuno nov i neočekivan način.

 

 

pročitajte više >>>  

 

 

Hidroelektrana Varaždin, najstarija višenamjenska HE Dravskog sliva u Hrvatskoj, smještena je na rijeci Dravi, pokraj grada Varaždina, u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, a umjetno jezero je manjim dijelom u Republici Sloveniji. HE Varaždin na dionici dugoj 28,5 kilometara rijeke Drave ima više namjena: brani zemljište i naselja od poplava i erozivnog djelovanja, opskrbljuje vodom, odvodnjava prekomjerno vlažno zemljište, stvara uvjete za gravitacijsku odvodnju doline i gravitacijsko natapanje zemljišta, a ima uvjete za razonodu, izletnički turizam i šport. Hidroelektrana Varaždin je izgrađena u relativno kratkom vremenu (4,5 godine), a u rad je puštena 1975. Početak izgradnje bio je 1970., a završetak i puštanje u rad elektrane 1975. Hidroelektrane na Dravi počele su se projektirati ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća na visokoj stručnoj razini. Dalekovidnost prihvaćenih zaključaka u studijama i projektima našla je svoju potvrdu tijekom uporabe. To je najuzvodnija elektrana koja koristi potencijal rijeke Drave za proizvodnju električne energije, povećava zaštitu od poplava, omogućuje gravitacijsko natapanje poljoprivrednih površina uz dovodni kanal, te omogućuje uvjete za razvoj športa i rekreacije. Početak izgradnje bio je 1970., a završetak i puštanje u rad elektrane 1975. godine.

 
Powered by CuteNews
Administracija
DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA
Nikole Tesle 20, 42 000 Varaždin
e-mail: dgit@dgit.hr, www.dgit.hr
Upis u Registar udruga Varaždinske županije, MB: 03445372, OIB: 36646348757
IBAN Zagrebačka banka HR2123600001101744810
Predsjednik: Velimir Vujec, dipl.ing.građ.