Novi kineski rekord - Zgrada od 30 katova izgrađena za 15 dana! @ 21.02.2014.

Kineska građevinska tvrtka BroadGroup (BSB) izgradila je hotel od 30 katova u kineskoj provinciji Hunan i to za samo 15 dana, te time oborila svoj prijašnji rekord, kada su zgradu od 15 katova uspjeli izgraditi za samo 7 dana!
Iako je teško povjerovati da je za 2 tjedna moguće izgraditi zgradu od 15 katova ovu vijest su prenijeli svi svjetski mediji a o svemu svjedoči video postavljen na kanalu YouTube koji možete pogledati niže.

Novi Ark Hotel izgrađen je u Gradu Changshau u pokrajini Hunan i nakon izgradnje je prošao sve testove između kojih i test sigurnosti kojim se dokazalo da je hotel projektiran i izveden na način da može izdržati potres jačine čak 9 stupnjeva Richterove ljestvice. Ova zgrada je izgrađena najsuvremenijim metodama građenja sa velikim uštedama građevinskih materijala, na ranije izgrađenim temeljima tako da je radnicima trebalo samo 46 sati za postavu montažnih stupova od čeličnih prefabriciranih profila, te 90 sati do samog kraja izgradnje konstrukcije. Kao i u prvom građevinskom poduhvatu, kada je izgrađen hotel sa 15 katova i ovaj put nije bilo povreda na radu.

 


Hotel ima 316 soba za goste, 32 luksuzna, 8 ambasadorskih i 2 predsjednička apartmana. U hotelu se nalazi restoran, bar, teretana, bazen, podzemna garaža sa 73 parkirališna mjesta, a na krovu hotela je smješten heliodrom. Sve to izgradio izgradio je posebno uvježbani tim sastavljen od 200 super-brzih građevinskih radnika za sveukupno 360 sati, odnosno 15 dana.

BroadGroup tvrdi da je njihov hotel od 17.000 četvornih metara  5 puta energetski efikasniji od klasičnih zgrada ovakvog tipa koji se grade u Kini.  Prilikom izgradnje nema nikakvog zagađenja okoliša a količina otpadnog materijala je vrlo mala. Zbog brže gradnje, manje potrošnje energije i manje otpadnog materijala u procesu izgradnje sve je veći broj onih koji podržavaju ovakav montažni način izgradnje. Kina je  zbog velikog broja pozitivnih rezultata i dobrih testova sve više orijentirana ovakvom načinu izgradnje.


Ovaj impresivni inženjerski poduhvat ima i odličnu ekološku stranu: energetski je efikasan, ugrađen je najsuvremeniji sistem za pročišćavanje zraka, koji zrak unutar prostora čini nekoliko puta svježijim nego izvan objekta. Ugrađeni su solarni paneli na krovu ali i na roletama koje štite od sunca.
Bez obzira na sve uspješne rezultate i činjenicu da će ovakvim pravcem u građevinarstvu biti omogućena mnogo brža gradnja neophodnog stambenog pa i poslovnog prostora ipak ostaje pitanje koliko će vremena trebati da se ovakve građevine dokažu u eksplataciji.

Zhang Zue menadžer BroadGroup (BSB) kaže da zbog porasta broja stanovnika na planeti, neprekidne potrebe za izgradnjom novih stanova, ovo može biti idealno rešenje za brzo građenje manjih zgrada sa samo nekoliko katova.
Sigurno da je u današnje vrijeme više nego potreban brži, bolji i jeftiniji način izgradnje zgrada a ovakav način je na dobrom putu da to i postane. Postavlja se pitanje kako će Kina izgledati za 20 godina, ako je pomoću ove nove tehnologije moguće izgraditi 17.000 četvornih metara za samo 15 dana.


News powered by CuteNews - http://cutephp.com