datum objave: 20.06.2014.|print

Prilikom odabira keramičkih pločica prvenstveno se usredotočimo na izgled, uzorak, boju i dimenziju vodeći računa da se dobro uklope u okruženje u koje se postavljaju. Nakon toga rjeđe se provjerava  od  kakvog su materijala izrađene i koje su kvalitete. Jedan od najvažnijih kriterija odabira je svakako i cijena.  Od sada se navedenim kriterijima za odabir može dodati još jedan, a to je de ćemo prije svega se trebati odlučiti između pločica sa samo-čišćenjem i normalnih pločica. Nove "Active Ceramic"  pločice proizvod talijanske tvrtke "GranitiFiandre" promijenit će stvari.  One pročišćuju zrak!

Ideju je razvio tim stručnjaka iz Italije koje predvodi  dr.  Romano Minozzi. Njegova grupa znanstvenika imala je je cilj da "izgradi novu pločicu koja nije samo estetski privlačna, već koja također posjeduje jedinstvenu funkciju, igra aktivnu ulogu u poboljšanju kvalitete ljudskog života."

Tako su nastale Active Ceramic pločice koje reagiraju na zagađivače u zraku i pretvaraju ih u netoksične mineralne soli. Aktivne keramičke pločice su obložene slojem titan dioksida. Kada je izložen izvoru prirodne ili umjetne svjetlosti ili se nađe u vlažnoj okolini titan dioksid će pokrenuti kemijsku reakciju koja  razlaže najčešće zagađivače u zraku kao što su azotni oksidi, isparljive organske tvari i sitne čestice i pretvara ih u bezazlene soli. Proces se naziva Photocatalysis. Pločice se mogu koristiti kako u zatvorenom prostoru, tako i na otvorenom. Gdje god da se nalaze, one će čistiti okolinu.

Osim što čiste okolinu pločice čiste i same sebe jer razbijaju masnoću, prljavštinu i bakterije, kao i molekule mirisa. Keramičke pločice se mogu čistiti samo vodom čime se  može ograničiti korištenje agresivnih deterdženata i otapala. Zbog svojih higijenskih svojstava, keramičke pločice se već primjenjuju u restoranima, medicinskim klinikama, fitness centrima i školama.

Powered by CuteNews
Administracija
DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA
Nikole Tesle 20, 42 000 Varaždin
e-mail: dgit@dgit.hr, www.dgit.hr
Upis u Registar udruga Varaždinske županije, MB: 03445372, OIB: 36646348757
IBAN Zagrebačka banka HR2123600001101744810
Predsjednik: Velimir Vujec, dipl.ing.građ.