Sub Biosphere 2 - podvodni grad iz snova @ 10.02.2014.

Britanski dizajner, Jules Verne današnjice predstavio je svoje ažurirane planove za futuristički podvodni grad koji gotovo sigurno neće postati pozornica za post-apokaliptične noćne more. Samoodrživa biosfera je dizajnirana i projektirana za smještaj 100 stanovnika ispod površine mora i ona je još jedan u nizu mnogih projekata koji imaju za cilj riješiti problem smještaja rastuće globalne svjetske populacije.

Tvorac Sub Biosphere 2 (SBS2), Phil Pauley proveo je posljednjih 20 godina projektirajući ovaj podvodni grad kojeg je opisao riječima: "Sub-biosfera 2 je izvorno samoodrživo podvodno stanište namijenjeno "aquanautima", turistima, oceanografima i služi za dugogodišnje prebivanje ljudi, životinja i bilja. Ovo jedinstveno podvodno stanište kroz svoje napredne sustave osigurava zrak, vodu, hranu, električnu energiju i druge resurse potrebne za život na dubini kontrolirajući pritisak koji se tamo javlja." Pauley se nada da će Sub Biosphera 2 ugledati svijetlo dana za vrijeme njegova života.

 


Oko centralne bio kupole visine 120 m u kojoj su smješteni svi kontrolni sustavi i sustavi za održavanje života, nalazi se još osam manjih sfera (bio kupola) predviđenih za stanovanje. Unutar centralne bio kupole smješteni su hidroponi za uzgoj poljoprivrednih kultura i banka sjemena čime bi se trebala osigurati prehrana za 100 stanovnika.
Kada je konstrukcija na površini mora, više od dvije trećine njezine visine ostat će ispod površine vode. Cjelokupna struktura široka je 340 m i ima mogućnost vertikalnog pomicanja ispod vode koje će se koristiti za vrijeme jačih oluja. Centralna kupola će se prostirati na četiri kata iznad vode dok će dodatnih dvadeset biti potopljeno ispod površine. Okolne pojedinačne kupole imat će po dvadeset katova od kojih će deset biti uvijek ispod površine vode.

 

Hoće li podzemni svijet Phila Pauleya vidjeti svjetlost dana nemoguće je predvidjeti. U međuvremenu ovaj dizajner traži izdavača za trilogiju naučnofantastičnih knjiga koje je sam napisao i čija radnja se odvija u civilizaciji koja živi ispod mora.

 


News powered by CuteNews - http://cutephp.com