Najviši vertikalni vrt na svijetu @ 26.02.2014.

U Koteu koji je u blizini glavnog grada Šri Lanke Kolomba počela je 2013. godine izgradnja stambene zgrade „Clearpoint Residencies“ koja je predstavljena kao najviši vertikalni vrt na svijetu. Zgrada će biti prvi samoodrživi stambeni kompleks u zemlji opremljen solarnim panelima za proizvodnju električne energije, vlastitim sustavom za pročišćavanje otpadnih voda, a pročelja će biti "zasađena". Očekuje se da će zgrada biti završena do 2016. godine.

„Clearpoint Residencies“ sa svojih 46 katova i visinom od 186 metara prerast će trenutno najvišu ovakvu zgradu koja je izgrađena u Sydneyu u Australiji, a kompanije Milroy Perera Associates i Mäga Engineering koje stoje iza ovog projekta najavile su mogućnost povećanja zgrade.

U zgradi je projektirano 164 stana od kojih će svaki imati površinu 214 četvornih metara korisne površine. Svi stanovi su projektirani na način da budućim stanarima daju privid života u prizemlju, osiguravaju privatnost i mir unatoč smještaju zgrade. Ozelenjene terase svakog stana pomoći će prigušivanju zvukova iz okoline te pružati hladovinu i svjež zrak apsorpcijom ugljičnog dioksida. Posađeno bilje osigurat će da nijedan od prozora zgrade ne bude direktno izložen sunčevim zrakama. Tako se automatski ostvaruju uštede i energetske potrebe sustava za hlađenje zraka. Za posađeno bilje predviđeni su automatski sustavi zalijevanja i navodnjavanja sistemom "kap po kap".  U tu svrhu koristit će se kišnica kao i pročišćena voda iz kada i umivaonika koja se reciklira u samoj zgradi. Pročišćena voda će se koristiti i za ispiranje WC-a. Procjenjuje se da će se time ostvariti uštede vode od 45%

Solarni paneli bit će postavljeni na vrhu zgrade i predviđeno je da se njima osigura dovoljno električne energije za rasvjetu svih zajedničkih dijelova i uređaja zgrade uključujući energiju za liftove i sisteme za pročišćavanje voda. Sav višak proizvedene energije bit će prodan nacionalnom distributeru.

Prema riječima arhitekta Milroy Perera cilj je stvoriti životni prostor u kojem ne samo da se čovjek sjedinjuje s prirodom već da se uz to doprinosi očuvanju i održivom korištenju vlastitih resursa.

 


News powered by CuteNews - http://cutephp.com