Najveća kupola ikad izgrađena @ 04.08.2014.

Novi nacionalni stadion u Singapuru, djelo arhitektonskog biroa DP architects proglašen je građevinom sa najvećom kupolom ikad sagrađenom.  Stadion je smješten na prostoru bivšeg "Singapore National Stadium" koji je zatvoren 2007. godine i srušen 2010. godine  kada je u studenom započela izgradnja novog stadiona. 30. lipnja 2014. godine otvoren je novi  višenamjenski stadion kapaciteta 55.000 sjedećih mjesta koji je u vlasništvu "Singapore Sports Hub Consortium-a".

Radi se o jedinom stadionu na svijetu koji je opremljen potpuno automatiziranim mehaničkim sustavom uvlačenja i izvlačenja tribina prema potrebama manifestacije koja se treba održati. Takvim promjenama konfiguracija stadion može ugostiti sportska nadmetanja u nogometu, ragbiju, kriketu ili atletici, te različite vrste kulturnih i zabavnih događaja. Transformacija stadiona za novi događaj traje maksimalno 48 sati.


Kupola se prostire preko cijelog stadiona duljine 310 m. Površina od 20.000 m2 kupole je pokretna i može se prema potrebi otvarati i zatvarati. Kompletno otvaranje ove konstrukcije traje 25 minuta. Cijeli obujam stadiona je klimatiziran, te može pružiti svakom posjetitelju ugodan boravak i uživanje.  Stadion je okružen velikim brojem prostora različite namjene među kojima prevladavaju prostori  za sportsku rekreaciju, druženje i zabavu.

Stadion bi trebao udomiti singapursku nogometnu i kriket reprezentaciju, a 2015. godine će biti domaćin Azijskih igara, a najavljeno je i Svjetsko klupsko prvenstvo u ragbiju, te velik broje koncerata od kojih će prvi održati Mariah Carey u listopadu. Međunarodno kriket vijeće razmišlja o svojem preseljenju iz Dubaia na ovaj novi stadion.


News powered by CuteNews - http://cutephp.com