Stručno putovanje i posjet gradilištu autoceste "Koridor Vc" - Budimpešta - Osijek - Sarajevo - Ploče se zbog premalog broja prijavljenih polaznika i premalog interesa kao i nemogućnosti rezervacije hotela odgađa do daljnjega.

   
Zahvaljujemo na razumijevanju.

 

DGIT Varaždin organizirao je za svoje članove 27.10.2023. stručni izlet autobusom na gradilište drugog kolosijeka željezničke pruge Križevci – Koprivnica -  granica Republike Mađarske. Projektom će se u cijelosti rekonstruirati postojeći i izgraditi drugi kolosijek željezničke pruge od Križevaca do mađarske granice. Ovo je ujedno najveći infrastrukturni projekt u našoj zemlji. Detalje o ovom projektu možete pogledati na slijedećoj poveznici https://www.krizevcidg.hr/. Nakon posjeta gradilištu impozantnog novog mosta preko rijeke Drave kod Botova, duljine 300 metara, širine 10 metara i težine 4.600 tona upriličen je posjet Koprivnici.

Fotografije s ovog stručnog izleta možete pogledati ovdje.

 

Početkom mjeseca svibnja članovi našeg Društva bili su na dvodnevnoj ekskurziji u Istru. Prvog dana (petak 05.05.) posjetili su gradilište druge cijevi tunela Učka. Ljubazni domaćini, predstavnici izvođača i investitora, francuske tvrtke  BOUYGUES TRAVAUX PUBLICS na čelu sa glavnim project managerom Lukom Dujmovićem, dipl.ing.građ., upoznali su nas sa detaljima same gradnje i proveli kroz unutrašnjost do sada iskopanog dijela tunela od ukupne konačne duljine od 6,3 km. Drugog su dana, nakon slobodnog poslijepodneva i noćenja u Opatiji, uz vodstvo stručnog domaćeg vodiča, posjetili turističke i kulturne znamenitosti unutrašnjosti Istre u gradićima Motovun, Hum i Roč. Završno je druženje uz zajednički ručak na povratku bilo organizirano u slikovitom restoranu Kamačnik u okolici Vrbovskog.

 
datum objave: 22.03.2022.|print

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin organiziralo je stručno putovanje na Maltu u razdoblju od 17.05.-21.05.2022. godine. Sudionici ekskurzije prvog su dana nakon sliejtanja aviona na Maltu obišli tri grada koji tvore Cottonera liniju s prekrasnim pogledom na La Valletu te dan završili šetnjom uz poznati zaljev St. Julian. Idućeg dana nakon razgleda svih znamenitosti Vallete, glavnog grada Malte autobusom je upriličen odlazak u centralni dio otoka do srednjovjekovnog središta Mdina. Trećeg dana organiziran je posjet južnom dijelu Malte, a dan nakon toga posjećeni su Buggiba, Melieha, Mgarr, Popeye village i Rabatt. Posljednjeg dana upriličen je posjet zaljevu Marsaskala nakon čega je uslijedio let prema Zagrebu. 

 

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin organiziralo je dvodnevni posjet gradilištu Pelješkog mosta. Stručna ekskurzija organizirana je 28. i 29. 06. 2021. godine. Dolaskom u Komarnu posjetitelji su se podijelili u dvije grupe. Jedna je grupa ostala rezgledavati gradilište mosta dok je druga grupa nastavila putovanje do doline rijeke Neretve gdje je upriličena vožnja lađama do gusarskog otoka. 

Idućeg dana grupe su se zamijenile pa je tako druga grupa ostala razgledavati gradilište Pelješkog mosta dok je prva grupa posjetila dolinu rijeke Neretve kao i prva grupa prethodnog dana. Nakon što su se grupe ponovo spojile upriličen je na povratku posjet Etno selu Dalmati koje predstavlja jedinstveni spoj kulture, tradicije i povijesti. Nakon razgleda i kasnog ručka uslijedio je povratak u Varaždin. 

Slike sa ovog izleta možete vidjeti na Facebook profilu DGIT-a ovdje.

 
datum objave: 30.11.2019.|print

Društvo građevinskih inženjera i tehničarta Varaždin organiziralo je u subotu 30.11.2019. godine posjet tvornici Fibran u Sodražici u Sloveniji. Grupa Fibran jedan je od najvažnijih proizvođača toplinske izolacije u Europi. Svoje proizvode prodaje u više od 40 zemalja u Europi i svijetu. Sudionike je kroz tvornicu proveo voditelj proizvodnje, a nakon obilaska tvornice predstavljena su Fibranova rješenja u graditeljstvu.

Nakon posjeta tvornici organiziran je odlazak u Ljubljanu i razgledavanje povijesne i recentne arhitekture Ljubljane uz stručno vodstvo koje je završeno šetnjom po Ljubljani. Uslijedio je organiziran zajednički ručak u gostioni Šestica. Stručna ekskurzija je prihvaćena i potvrđena u sklopu cjeloživotnog obrazovanja i bodovana sa 3 boda.

 

 

DGIT Varaždin organizirao je stručno putovanje u Francusku i Španjolsku u terminu od 19. - 24. rujna 2019. godine. Kroz šest dana ovog putovanja učesnici su posjetili područje Baskije, te razgledali Bilbao i Portugalete. Putovanje je nastavljeno prema španjolskoj pokrajini Kantabriji i mjestima Comillas i Santillaba del Mar, te znamenitoj spilji Altamira, pa dalje do Santandera i obale Atlanskog oceana gdje je posjećena plaža Sardinero. Idućeg dana izletnici su posjetili ljetovalište San Sebastian i jednu od najljepših plaža Playa de la Concha. Nezaobilazan je bio posjet pješćanoj Dini Pyla i Bordeauxu koji se nalazi na UNESCOVOJ listi svjetske baštine. Nakon istraživanja vinorodnog područjja oko Bordeauxa i posjeta gradiću St. Emilion uslijedio je povratak prema Varadžinu.

Fotografije možete pogledati na Facebook stranici DGIT-a.

 

Društvo građevinskih inženjera i tehničara organiziralo je 13. i 14. listopada dvodnevni izlet u Trst, dolinu Soče i Gorička brda.

Prvog dana izletnici su posjetili pršutanu Lokev gdje su se upoznali s procesom proizvodnje pršuta, te degustirali ovu poznatu deliciju. Put su nastavili do Trsta gdje su razgledali sve važne znamenitosti ovog grada. Idućeg dana put je nastavljen dolinom Soče do mjesta Redipuglia poznatog po Muzeju Prvog svjetskog rata i memorijalnom groblju. Nakon toga razgledali su Solkanksi most koji ima najveći kameni luk na svijetu. Putovanje je nastavljeno do mjesta Dobrovo koje je centar vinorodnog kraja gdej je upriličena degustavija vina. Na kraju je posjećeno mjesto Gornjače u kojem se uz spomenik vojnicima iz Prvog svjetskog rata nalazi panoramski stup s kojeg se pruža prekrasan pogled na Gorička brda.

Fotografije sa ovog stručnog putovanja možete pogledati ovdje.

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 10.06.2018.|print

Predsjedništvo DGIT-a Varaždin organiziralo je 9. i 10. lipnja posjet Beču i gradilištu u Bratislavi. Prvog dana putovanja nakon dolaska u Beč, uslijedilo je razgledavanja austrijske prijestolnice.  Razgledali smo dvorac Schönbrunn jedan od najznačajnijih kulturnih spomenika Austijre, bečki  Ring raskošnu ulicu koja okružuje povijesnu jezgru grada,  operu, Trg Marije Terezije, parlament, gradsku vijećnicu, dunavski kanal, Mihaelov trg, katedralu Sv. Stjepana. Nakon slobodnog vremena putovanje je nastavljeno katamaranom do Bratislave gdje je bio organiziran smještaj u hotel i noćenje. Drugog dana putovanja sudionici su razgledali znamenitosti Bratislave. Stari grad, katedralu Sv. Martina, Glavni trg, Slovačko narodno kazalište i gradske palače. Na povratku je organiziran ručak i degustacija vina kod Gradišćanskih hrvata. Grupa se sretno vratila u Varaždin u večernjim satima.

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 22.10.2017.|print

Predsjedništvo DGIT-a organiziralo je posjet Vojvodini - Rani mraz Tour u terminu od 20. do 22.10.2017. godine. Prvog dana izleta upriličen je posjet Petrovaradinskoj utvrdi i Novom Sadu u kojem su razgledane sve znamenitosti grada. Idućeg dana sudionici ekskurzije razgledali su Suboticu, posjetili Palićko jezero i vinariju Zvonka Bogdana. Posljednjeg dana organiziran je posjet Somobru. Nakon ručka u Kopačevu izletnici su krenuli prema Varaždinu kamo su stigli u kasnim večernjim satima.

pročitajte više >>>  

 

Tridesetak naših članova krenulo je 16. rujna 2017. autobusom prema Sarigradu Paklenica. Nakon male okrepe krenuli smo u Nacionalni Park Paklenica. Pješačenje je jedini način da se upozna Paklenica. Na području Parka postoji 150 km staza i putova. Svi smo krenuli kanjonom Velike Paklenice. Nakon određenog dijela puta nekolicina se odvojila i krenula prema špilji Manita peć, a ostali su nastavili do šumarske kuće Lugarnice, gdje su se malo odmori. Neki su tada nastavili dalje do Borisovog doma, a neki se polagano počeli vraćati. Paklenica se odlikuje bogatstvom krških pojava budući da je izgrađena od vapnenaca i dolomita. Šume pokrivaju dvije trećine površine Parka i to ......

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 18.06.2017.|print

Predsjedništvo Društva građevinskih inženjera i tehničara Varaždin organiziralo je od 15.-.18. lipnja stručnu ekskurziju u Makedoniju. Po dolasku u Skopje upriličena je panoramska vožnja glavnim gradom Makedonije uz stručno vodstvo lokalnog vodiča te obilazak najvećih zamenitosti grada. Prevečer je posjećena Stara skopska čarćija gdje je organizirana večera za polaznike. Idućeg dana posjećena je Bitola koja je smještena u središtu najpoznatije makedonske kotline Pelagonije. Nakon toga posjećeno je Ohridsko jezero koje je od 1980. godine na popisu Unescove svjetske baštine. Uz sam Ohrid polaznici ekskurzije razgledali su i SV. Naum, jedan od najljepših lokaliteta na Ohridskom jezeru.

Fotografije s ekskurzije možete pogldati ovdje.

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 06.10.2016.|print

Predsjedništvo Društva građevinskih inženjera i tehničara Varaždin organiziralo je posjet Češkoj i Poljskoj u terminu od 06.10. do 09.10.2016. godine. U sklopu ekskurzije sudionici su posjetili  i razgledali Brno i Olomuc. Putovanje je nastavljeno u pravcu Oswiecima u blizini kojeg se nalazi muzej zloglasnog koncentracijskog logora Auschwitz - Birkenau. Muzej se sastoji od dva logora u kojima je gotovo svaki kamen netaknut. Rezgled logora bio je u pratnji lokalnog vodiča. Putovanje je nastavljeno prema Krakowu, gradu savršeno očuvanog arhitektonskog umjetničkog bogatstva koji je na listi svjetske baštine UNESCO-a. Nakon razgledavanja znamenitosti Krakowa upriličen je posjet rudniku Wieliczka. Posljednjeg dana ekskurzije sudionici su razgledali Trenčin, grad utvrdu čiji korijeni sežu još od rimske vladavine. Puni dojmova izletnici su se vratili u Varaždin u kasnim noćnim satima. Fotografije sa izleta možete pogledati ovdje.

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 17.04.2016.|print

Predsjedništvo Društva građevinskih inženjera i tehničara Varaždin organiziralo je posjet sajmu Bauma 2016. u vremenu od 15. do 17. travnja 2016. godine koji se održava svake tri godine u Münchenu.

U sklopu trodnevnog izleta osim posjeta sajmu Bauma i razgledavanju Münchena upriličeni su posjeti Allianz areni, Olimpijskom parku i Olimpijskom tornju, izložbenom prostoru BMW-a, te dvorcima Neuschwanstein i Linderhof koje je sagradio kralj Ludwig II.

Fotografije sa izleta možete pogledati ovdje.

pročitajte više >>>  

 

Nakon što je zbog aktualne situacije odgođen posjet Vojvodini,  Predsjedništvo DGIT-a Varaždin je u relativno kratkom roku uspjelo organizirati drugi izlet u terminu 23.-24.10.2015. godine. Pedesetak sudionika je posjetilo Trogir, gradilište mosta Čiovo i Split. Prvog dana izleta na putu prema Trogiru izletnici su posjetili mini siranu OPG-a Miščević u Josipdolu gdje je organizirana degustacija sireva.

Po dolasku u Trogir razgledana je stara gradska jezgra formirana uzmeđu 13. i 15 stoljeća koju je 1997. godine UNESCO zaštitio kao jedinstveno dobro očuvan primjer urbanističkog kontinuiteta.U gradsku jezgru ulazi se kroz renesansna gradska vrata iz 17. stoljeća na čijem je vrhu skulptura Blaženog Ivana Orsinija, sveca zaštitinika grada.

Slike sa izleta možete pogledati ovdje.

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 29.09.2015.|print

Zbog aktualne situacije na granicama sa Srbijom i Mađarskom, odgađa se posjet Vojvodini koji je bio planiran od 23.-25.10. 2015.godine. Isti izlet organizirat će se iduće godine, a to prije svega ovisi o smirivanju situacije koja je trenutno nepredvidljiva i nesigurna za organizaciju izleta.

DGIT Varaždin će u istom terminu pokušati organizirati drugi izlet unutar Hrvatske. Svi koji su se prijavili za izlet u Vojvodinu moraju se ponovo prijaviti za novi izlet koji će se organizirati. Zainteresirani koji su izvršili uplatu bit će kontaktirani od strane predstavnika DGIT-a.

Hvala na razumijevanju!

 

 
datum objave: 18.05.2015.|print

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin organiziralo je 16. i 17.05.2015. godine posjet Sarajevu, Travniku i Jajcu. Prvog dana putovanja razgledane su kulturne i povijesne znamenitosti Sarajeva od kojih treba spomenuti nezaobilaznu Baščaršiju, Gazi-Husrevbegovu džamiju, Gazi-Husrevbegov bezistan, Gradsku vijećnicu, Katedralu, te Sarajevsku pivovaru. Razgledavanje grada završilo je posjetom 142 metra visokom tornju Avaz s čijeg vidikovca se pruža veličanstven pogled na cijelo Sarajevo. Drugog dana stručno putovanje je nastavljeno u Travnik, sjedište istoimene općine u centralnoj Bosni i Hercegovini koji je i glavni grad Srednjebosanskog kantona. Nakon razgledavanja Travnika putovanje je nastavljeno do Jajca gdje je organizirano stručno predavanje "Sanacija korita i vodopada na rijeci Plivi u Jajcu", te kratko razgledavanje Jajca.  Detaljnije informacije o ovoj sanaciji možete pročitati u Stručnom radu objavljenom u časopisu "Građevinar".

Fotografije sa ovog stručnog putovanja možete preuzeti ovdje.

 
datum objave: 15.03.2015.|print

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin posjetilo je u periodu od 19.03.-21.03.2015. MADE Expo u Milanu. MADE expo je vodeći međunarodni sajam za dizajn, projektiranje i graditeljstvo, izložba bogata tehničko-kulturološkim događanjima koja se bavi gorućim temama u graditeljstvu. Uz posjet sajmu učesnici ekskurzije posjetili su i sve veće znamenitosti Milana, razgledali grad Como, te uživali u ljepotama Boromejskih otoka.

Fotografije sa ekskurzije možete vidjeti ovdje.

 

pročitajte više >>>  

 

Predsjedništvo Društva građevinskih inženjera i tehničara Varaždin organiziralo je za članove društva posjet gradilištu novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb. Četrdeset članova posjetilo je gradilište u subotu 14.03.2015. godine pod stručnim vodstvom Nine Dražin-Lovrec koja je održala Prezentacija projekta konstrukcije novog putničkog terminala zračne luke Zagreb. Navedeni posjet prihvaćen je i potvrđen u sklopu cjeloživotnog obrazovanja i bodovan je sa 3 boda. Nakon obilaska gradilišta organiziran je zajednički ručak na Varaždin bregu.

Fotografije možete preuzeti ovdje.

 

 
datum objave: 24.10.2014.|print

Društvo Građevinskih inženjera i tehničara Varaždin organiziralo je u vremenu od 15.10. - 19.10. 2014. godine stručno putovanje na Siciliju, otok za koji je Goethe rekao da „Bez Sicilije Italija nema duše“. Sicilija je stoljećima na raskrižju pomorskih putova između Istoka i Zapada Europe, kao i između Europe i Afrike. Siciliju su prvo nastanila plemena, a tada su počeli osvajanja razni osvajači kojima je Sicilija bila interesantna zbog svojeg značajnog strateškog položaja. Osvajali su je Grci, Kartažani, Rimljani, Vandali, Goti, Bizantsko carstvo, Arapi, Španjolci, Perzijci, Normani, pa je osnovana Kraljevina Sicilija, švapska dinastija Hohenstaufen, francuska dinastija Ažuvinaca, Savojska dinastija, Burbonci, pa mafija i konačno Republika Italija. Mafija, koja je otjerala Burbone, nastala je od prvih slova riječi „smrt francuzima od Italije“. Mafija nisu kriminalci, kao što to svi misle, nego su uzor i zaštitnici siromašnima i slabima.

pročitajte više >>>  

 

DGIT Varaždin organizirao je 19.09.2014. stručno putovanje u Donji Kraljevec i posjet tvrtki "TEHNIX" d.o.o. Prilikom posjete tvrtki Tehnix uz razgledavanje pogona organizrana su stručna predavanja Predsjednika uprave tvrtke Tehnix gospodina Đure Horvata, dr. sc. Viktora Simončića i prof. dr.sc. Božene Tušar. Sudjelovanje na ovom stručnom putovanju sudionicima je donijelo 8 bodova.

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 10.06.2014.|print

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin organiziralo je 07. – 08. lipnja stručno putovanje na Bled i Bohinj. Pedesetak sudionika krenulo je na put, te preko Ljubljane i Kranja doputovalo do Bleda na obalu ledenjačkog Bledskog jezera gdje su se ukrcali na tradicionalne čamce imena "pletna",  kako bi stigli na poznati Bledski otok ujedno i jedini pravi slovenski otok. Na otoku je smještena barokna crkva Marijina Uznesenja koja s otočićem usred jezera predstavlja najprepoznatljiviji simbol Bleda.......  
 

 

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 03.10.2013.|print

Predsjedništvo DGIT-a organiziralo je stručno putovanje u Beograd  od  26.10. – 27.10.2013. godine.

Fotografije sa stučnog putovanja možete pogledati u Galeriji slika.

Pedesetak članova DGIT-a Varaždin boravilo je u glavnom gradu Republike Srbije, Beogradu,  25. i 26. listopada 2013. godine. Godine 1923. arhitekt Đorđe Kovaljevski izradio je prvu urbanističku skicu Beograda. Beograd je grad koji živi 24 sata dnevno. Energična atmosfera najbolje se osjeti u mnogobrojnim kafićima, barovima i klubovima, zbog čega ima titulu europske prijestolnice zabave i noćnog života, ali prerasta i u privredno središte jugoistočne Europe s oko 1,7 miliona stanovnika.......

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 13.05.2013.|print

Članovi Društva građevinskih inženjera i tehničara Varaždin bili su 14. i 15. 06. na zanimljivoj stručnoj ekskurziji u sklopu koje je organiziran posjet Hrvatskim vodama u Karlovcu, gdje je održano stručno predavanje. Sudionici ekskurzije  posjetili su Rastoke, mjesto prekrasne i jedinstvene igre prirode sa mrežom slapova. Idući dan ekskurzija je nastavljena do Memorijalnog centra Nikola Tesla u Smiljanu u sklopu kojeg su rodna kuća, pravoslavna crkva sv. apostola Petra i Pavla, spomenik Nikoli Tesli kipara Blaževića, Teslina ispitna stanica iz Colorado Springsa, te replike Teslinih izuma. Nakon upoznavanja sa ostavštinom Nikole Tesle put je nastavljen do nezaobilaznih Plitvičkih jezera, jednog od najljepših nacionalnih parkova sa 92 slapa, te 16 jezera kristalne modro zelene boje koja vodu dobivaju od brojnih rijećica i potoka. Uz šetnju kroz vapnenački kanjon donjih jezera, vožnju brodom preko najvećeg jezera Kozjak i vožnju plitvičkim mini vlakom izletnici su istinski uživali razgledavajući ovaj biser prirode.

Fotografije sa ekskurzije možete pogledati u Galeriji slika.

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 13.03.2013.|print

Društvo građevinskih inženjera i tehničara organiziralo je od 29.11.2012. do 02.12.2012. putovanje u Istanbul. Turska je od davnina spajala Aziju i Europu. Osim manjeg dijela istočne Trakije na europskom kontinentu, ona obuhvaća Malu Aziju do gradova Samsun i Adana, te istočnu Anataliju, ravnicu koja se proteže prema istoku do 2000 m visokog gorja ispred Kavkaza. Most koji spaja Europu i Aziju je Istanbul, metropola s 15 mil. stanovnika koja je dijelom smještena u Europi, a dijelom u Aziji – na obje obale Bospora.
Sletjevši avionom u Istanbul smjestili smo se u hotel koji se nalazio u povijesnom dijelu grada – Sultanahmetu. Javnim prijevozom krenuli smo do trga Taksim, novog centra grada, te krenuli u šetnju poznatom  glavnom ulicom Oslobođenja (Istiklal Caddessi) punom dućana, trgovina, restorana i barova, gdje smo ostali do kasnih noćnih sati kada smo upoznali i noćni život Istanbula.

Fotografije možete pogledati u kategoriji "Galerija slika".

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 16.04.2012.|print

Početkom lipnja Društvo građevinskih inženjera i tehničara krenulo je na trodnevno putovanje Austrijom. Vožnjom preko Slovenije i Austrije stigli smo do krasnog gradića na ušću rijeke Steyer u rijeku Enns. Uz ugodnu šetnju starim gradskim trgom i okolnim uličicama,koje čine građanske kuće s renesansnim arkadama, došli smo do samog ušća gdje se s jedne i druge strane ušća smjestio grad Steyer. Napuštanjem Steyera nastavili smo put prema Linzu, glavnom gradu gornje Austrije. Posjetom glavnog trga, vijećnice, Stare katedrale, Nove katedrale i Uršulinske crkve, bili smo zadivljeni spajanjem stare i nove arhitekture grada. Na trgu iza Stare katedrale održavao se prodajni sajam vlastitih proizvoda i rukotvorina svih crkvenih redova iz tog područja. Sajam se održavao iz razloga jer je taj dan bila noć crkava. U kasnim noćnim satima u svim crkvama su se održavali razni koncerti....

pročitajte više >>>  

 
datum objave: 30.03.2012.|print

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin organiziralo je 10. i 11. lipnja 2011. godine u okviru cjeloživornog obrazovanja terenski obilazak područja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Tom prilikom posjećena je između ostalog Premužićeva staza,  Meteorološka postaja Zavižan i Velebitski botanički vrt.  Članak o terenskom obilasku napisala je Prof.dr.sc. Božena Tušar, dipl.ing građ., a članak je objavljen u Glasniku Hrvatskog društva za zaštitu voda broj 26 iz prosinca 2011. godine. Cijeli objavljeni članak možete preuzeti u pdf formatu ovdje.

 

 

 

Putovanje preko Mađarske do Transilvanije

Sredinom listopada Društvo građevinskih inženjera i tehničara uputilo se na petodnevno putovanje Rumunjskom.  Ugodnom vožnjom autobusom preko Mađarske više od dvadesetak članova društva posjetilo je Siget, Pečuh, Villany i Szeged. Uz kraće odmore zaustavili smo u svakom gradu, te obišli njegove znamenitosti. Dolaskom u Rumunjsku cilj nam je bio posjetiti znamenite dvorce Transilvanije. U gradiću Hunedoare posjetili smo gotički dvorac iz 14. st. Koji se zasluženo smatra draguljem arhitekture na području Translivanije. U oblikovanju dvorca sudjelovala su dvojica mađarskih kraljeva Janos Hunyadi i njegov sin Matijaš Korvin. Dvorac se smatra simbolom mađarske vladavine, pa ga je iz toga razloga Ceausesco, za vrijeme svoje vladavine, nastojao obezvrijediti. Put nas je dalje vodio u srednjovjekovni,  nekada glavni grad Transilvanije, (Hermannstadt) Sibiu, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Poznat je kao europski grad kulture sa svojim crkvama i mostom laži. Sighisoare, najbolje sačuvani europski grad iz 15. st., središte je Transilvanije. U tom je gradu značajna srednjovjekovna utvrda, Toranj sa satom (simbol grada), čije drvene skulpture predstavljaju dane u tjednu, te rodna kuća grofa Vlada Tepeša – grofa Dracule. Nastavak putovanja doveo nas je do najrazvijenijeg turističkog grada ovog dijela Europe, Brasov, te do dvorca Bran iz 14. st. Koji je sagrađen na 60 m visokoj stijeni, a njegov položaj, te vojna i civilna namjena, vezuju ga uz legendu o grofu Draculi. U gradu Sinaiu posjetili smo dvorac Peleš, biser Karpata, odnosno magičan kraljevski dvorac koji je za vrijeme komunizma služio kao ekskluzivna rezidencija za prijem visokih stranih državnika. Zadnju smo večer proveli  u nekadašnjem središtu provincije Dacie, u gradu Alba Iulie, gradu smještenom u dolini rijeke Moriš. Veselim druženjem, pjesmom, pa čak i plesom u autobusu, puni dojmova i neiscrpnih informacija o povijesnom razvitku  Rumunjske, našeg vodića, vratili smo se u našu svakodnevicu.

Mirna Amadori

 

 

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin organiziralo je u sklopu cjeloživotnog obrazovanja stručno putovanje u Crnu Goru i Albaniju od 22. – 26.09.2010. godine s posjetom 32. Sajmu građevinarstva u Budvi. Crna Gora sa svojih 650 000 stanovnika i 13 812 km površine ima 4 zaljeva – Herceg Novski, Tiranski, Risanski i Kotorski. Vožnjom zaljevima, prema Boki Kotorskoj, posjetili smo grad mimoza...

pročitajte više >>>  

 
Powered by CuteNews
Administracija
DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA
Nikole Tesle 20, 42 000 Varaždin
e-mail: dgit@dgit.hr, www.dgit.hr
Upis u Registar udruga Varaždinske županije, MB: 03445372, OIB: 36646348757
IBAN Zagrebačka banka HR2123600001101744810
Predsjednik: Velimir Vujec, dipl.ing.građ.