Stručna ekskurzija: Beč - Bratislava @ 10.06.2018.

U lipnju 2018. godine posjetili smo Beč i Bratislavu. Dva glavna grada dvije države. Prvog dana putovanja posjetili smo Beč koji je sa svojih više od 1.800.000 stanovnika 10. grad po veličini u Euroskoj uniji.  Beč leži na rijeci Dunav nedaleko od granice sa Slovačkom, Mađarskom i Češkom. Povijest Beča počinje prije više od četiri tisućljeća čime se područje grada svrstava među najstarije ljudske naseobine na svijetu. Bio je sjedište imperatora Svetog rimskog carstva, glavni grad Austrijskog carstva, te Austro-Ugarske monarhije kada je dostigao svoj vrhunac krajem 19. stoljeća.  Danas je daleko najveći grad Austrije i njezino političko, gospodarsko i kulturno središte, te omiljena europska destinacija turista iz cijelog svijeta  s više od milijun  posjeta godišnje zahvaljujući mnogobrojnim kulturno – povijesnim spomenicima.  Nosi nadimak “Glazbeni glavni grad” jer su u njemu živjeli znameniti kompozitori Wolfgang Amadeus Mozart , Ludwig van Beethoven i kralj valcera Johann Strauss.

Nakon dolaska u Beč, uslijedilo je razgledavanja austrijske prijestolnice. Povijesno središte Beča upisano je na UNESCO-vu listu svjetske baštine zbog bogatstva povijesne arhitekture. Razgledali smo iz vana dvorac Schönbrunn jedan od najznačajnijih kulturnih spomenika Austrije, bečki  Ringstrasse, raskošni urbanistički kompleks iz 19 stoljeća  koji okružuje povijesnu jezgru grada, operu, Trg Marije Terezije, parlament, gradsku vijećnicu, dunavski kanal, Mihaelov trg, katedralu Sv. Stjepana. Nakon slobodnog vremena putovanje je nastavljeno katamaranom do Bratislave gdje je bio organiziran smještaj u hotel i noćenje.

Drugog dana putovanja razgledali smo Bratislavu, glavni i najveći grad Slovačke. Obzirom na udaljenost Beča i Bratislave oni su najbliži glavni gradovi u Europi. Prije Prvog svjetskog rata predgrađe Beča bilo je povezano s Bratislavom električnim tramvajem. Granice grada Bratislave gotovo dosežu državne granice s Austrijom i Mađarskom. Najstariji nalazi stalnog naselja na ovom području potječu iz razdoblja kulture linearno-trakaste keramike oko 5000. pr. Kr. što spada u razdoblje mlađeg kamenog doba. U prvom stoljeću je ovo područje potpalo pod utjecaj rimske vlasti koji su tu vladali sve do dolaska slavena za vrijeme velike seobe naroda u 5. i 6. stoljeću.  Nakon I svjetskog rata osnovana je Čehoslovačka. Nakon Baršunastog razvoda 1993. godine Bratislava postaje glavni grad nove Slovačke republike od kada grad buja u gospodarskom smislu većinom zbog velikih stranih investicija.

 Na istočnoj obali Dunava nalazi se znamenita povijesna jezgra, a na zapadnoj moderni dio grada. Ta dva dijela grada spojena su mnogobrojnim mostovima od kojih se ističe 430 metara dug bivši most Slovačkog narodnog ustanka. Bratislava obiluje brojnim kulturno povijesnim građevinama od kojih smo posjetili stari grad koji je svoj današnji izgled dobio u 15. stoljeću. Katedrala Sv. Martina izgrađena je u 14. stoljeću i najistaknutija je gotička građevina u gradu. Nezaobilazne destinacije su glavni trg, Slovačko narodno kazalište i mnogobrojne gradske palače. Na povratku je organiziran ručak i degustacija vina kod Gradišćanskih hrvata nakon koje je uslijedio povratak .


News powered by CuteNews - http://cutephp.com