DGIT VARAŽDIN POSJETIO TVRTKU TEHNIX d.o.o.
U DONJEM KRALJEVCU


Četrdesetak članova Društva građevinskih inženjera i tehničara Varaždin željni novih informacija i dostignuća tehnike i tehnologije današnjice uputili su se posjetiti kompaniju TEHNIX u Donjem Kraljevcu.
Tvrtka TEHNIX vodeća je eko industrija u Republici Hrvatskoj i Europi. Osnovana je 1991. godine na temelju razvoja vlastitih inovativnih proizvoda namijenjenih zaštiti okoliša, zaštiti voda i gospodarenju otpadom. Tvrtka na čelu s gosp. Horvat Đurom razvija, proizvodi i plasira proizvode, strojeve i opremu za održivo gospodarenjem otpadom po Hrvatskoj, Europi i svijetu. Tvrtka Tehnix proizvodi preko 350 vlastitih proizvoda od kojih više od 90% izvozi na europsko i svjetsko tržište.

Tvrtka je uspjela razviti tehnologiju budućnosti MBO – T tehnologiju kojom se otpad u cijelosti obrađuje, reciklira prema uporabnim vrijednostima i ponovno vraća u proizvodni i energetski ciklus za potrebe održivog razvoja. To je tehnološka revolucija koja se na veliko već primjenjuje u svijetu. Miješani komunalni otpad se u roku 10 minuta potpuno selektira do faze koja omogućuje prodaju na tržištu, a to su:
•    Proizvodnja eko komposta iz organskog otpada
•    Selekcija korisnih sirovina: plastika, papir, karton, PET, MET, staklo, metal, koji se selektira, balira i plasira na tržište
•    Proizvodnja RDF goriva za goriva u cementarama, toplanama, energanama ili se koristi za proizvodnju struje.

Tvrtka proizvodi preskontejnere raznih dimenzija i volumena od 5, 10, 16, 20, 24 i 32 m3, suvremene uređaje za pročišćavanje voda, separatore za fizikalno pročišćavanje površinskih zauljenih voda, biorotore za pročišćavanje sanitarnih voda, bioreaktorska postrojenja za pročišćavanje komunalnih voda, mobilne naftne pumpe, te specijalne kontejnere za izgradnju vrtića, škola, zatvora, stambenih i poslovnih naselja.
Obilaskom cijelog proizvodnog pogona, te upoznavanjem novih tehnologija kojom nas je detaljno upoznao vlasnik tvrtke gosp. Đuro Horvat uputili smo se na predavanje prof.dr.sc. Božene Tušar dipl.ing.građ. na temu "Odvodnja stambenih voda", i dr.sc. Viktora Simončič dipl.ing. na temu "Standardi EU u gospodarenju otpadom i primjena EU standarda u Republici Hrvatskoj".

U poslijepodnevnim satima posjetili smo rodnu kuću i memorijalni centar Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu u kojem je rođen 1891. godine. Rudolf Steiner bio je austrijski filozof, odgajatelj (waldorfski odgoj), pisac, ezoterik i glavni utemeljitelj antropozofije. Steiner je izradio idejni projekt drvene građevine Goetheanum u Dornachu u Švicarskoj, koji je izgorio, pa je izgradio 1923. godine drugi Goetheanum iz tada novijeg materijala, betona.


Puni novih saznanja i dojmova rastali smo se uz dogovore o novim našim aktivnostima.

 

Powered by CuteNews
Administracija
DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA
Nikole Tesle 20, 42 000 Varaždin
e-mail: dgit@dgit.hr, www.dgit.hr
Upis u Registar udruga Varaždinske županije, MB: 03445372, OIB: 36646348757
IBAN Zagrebačka banka HR2123600001101744810
Predsjednik: Velimir Vujec, dipl.ing.građ.