Izet: Trst, dolina Soče i Gorička brda @ 14.10.2018.

Društvo građevinskih inženjera i tehničara organiziralo je 13. i 14. listopada dvodnevni izlet u Trst, dolinu Soče i Gorička brda. Vožnjom preko Ptuja i Ljubljane izletnici su stigli do mjestašca Lokev koje se nalazi iznad Tršćanskog zaljeva. Pršutana Lokev slovi za najstariju pršutanu u slovenskom Krasu u kojoj je sudionicima izleta predstavljen proces proizvodnje kraškog pršuta, razgledavanje sušione pršuta kao i degustacija ove poznate delicije. U blizini je predivno mjesto Štanjel koji su van plana izletnici odlučili posjetiti i prošetati zidinama starog grada i prekrasnim slikovitim vrtovima. Štanjel je slikovito krško naselje u općini Komen. Terasasto je raspoređeno do vrha 363 metara visokog Turna. Karakteristike naselja su uske uličice s kamenim kućama koje sadrže razne proizvode od kamena. Posebnost mjesta su ulazne kule dvorca (muzej), gotička crkva s prepoznatljivim zvonikom i Ferrarijevi vrtovi.

Put je nastavljen do Trsta, grada smještenog na obali Tršćanskog zaljeva u kome se susreću Sredozemlje i Alpe. Trst ima veliko prometno značenje i najveća je luka na Jadranskom moru. On je glavna luka za kontinentalno zatvorenu Austriju s kojom je povijesno povezan pa se u cijelom gradu osjeća carski sjaj Habsburške monarhije. Najvažnije gospodarske djelatnosti su uglavnom vezane uz lučke funkcije. Obzirom na pogranični smještaj Trst je i značajno trgovačko središte.

Razgled grada započet je na Tršćanskoj rivi pa nastavljen šetnjom Trgom ujedinjenja Italije koji je najvećim dijelom izgrađen tijekom vladavine Habsburške monarhije. Na trgu se nalazi gradska vijećnica i fontana koja simbolizira četiri kontinenta. Uslijedio je posjet nama dobro poznatom Trgu Ponte Rosso, te nakon toga dvorcu Miramare koji slovi kao jedan od najromantičnijih dvoraca na svijetu. Dvorac je smješten na stijeni iznad mora i okružen je prekrasnim parkom. Izgradio ga je Habsburški nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan i dovršen je 1860. godine, a u njemu je često boravila popularna carica Sisi.

Idućeg dana put je nastavljen prema dolini rijeke Soče. Nedaleko od Trsta nalazi se mjesto Redipuglia u kojem je razgledan Muzej I svjetskog rata i memorijalno groblje u na kojem je svoje posljednje počivalište našlo više od 100.000 vojnika iz Prvog svjetskog rata. Vožnja je nastavljena predivnom dolinom slikovite tirkizne rijeke Soče koja izvire u Trenti u Sloveniji i dugačka je 137 kilometara. Daljnjom vožnjom izletnici su stigli do znamenitog kamenog željezničkog Solkanskog mosta ukupne duljine 219 m’. Most je sa svojim lukom raspona od 85 m’ najveći kameni luk na svijetu, te predstavlja vrhunac gradnje mostova i inženjerstva s početka 20. stoljeća. Otvoren je 1906. godine kao dio željezničke pruge Beč – Trst. Pokraj mosta nalazi se crkva svetog Stjepana.

Putovanje je nastavljeno do mjesta Dobrovo, administrativnog centra Občine Brda, poznatog vinorodnog kraja. Izvana je razgledan renesansni dvorac Dobrovo, te je upriličena degustacija vina u vinariji. Na kraju izleta posjećeno je mjestašce Gornjače u kojem se uz spomenik vojnicima iz Prvog svjetskog rata nalazi panoramski stup na koji se uspinje preko 144 stepenice i s kojeg se pruža prekrasan pogled na Gorička brda. Pri lijepom vremenu s njega se vide Julijske i Karniške Alpe, Dolomiti, Furlanija, Tršćanski zaljev, Krš, Vipavska i Trnovska dolina.

Na samom kraju putovanja izletnicima je priređeno još jedno iznenđenje a to je bio neplanirani posjet Ljubljani. Šetnja Ljubljanom započela je kod Zmajskog mosta koji prelazi preko rijeke Ljubljanice, a koji most nosi simbol grada. Simbol je zmaj uz kojeg se veže legenda koja uključuje Jazona i Argonaute te njihovu potragu za zlatom. Šetnja je nastavljena gradskim središtem pokraj crkve sv, Nikole, gradske tržnice, pa sve do Trostrukog mosta i Prešernovog trga. Izletnici su imali malo slobodnog vremena za vlastite programe nakon čega je put nastavljen prema Varaždinu.

Puni dojmova izletnici su se u kasnim večernjim satima sretno vratili u Varaždin.

Fotografije sa ovog stručnog putovanja možete pogledati ovdje.

 


News powered by CuteNews - http://cutephp.com