datum objave: 06.10.2016.|print

U listopadu 2016. godine organizirali smo posjet Češkoj i Poljskoj. U sklopu ove ekskurzije sudionici su posjetili  i razgledali Brno i Olomuc. Brno je drugi po veličini grad u Češkoj, industrijsko, političko i kulturno središte južne Moravske. Poznat je po proizvodnji i kod nas poznatih traktora Zetorm i oružja Zbrojovka. Brno je i veliki sveučilišni centar sa 26 fakulteta i nadaleko poznatim Masarykovim Univerzitetom. Od znamenitosti tu se nalaze biskupija sv. Petra i Pavla, a 1998. godine sagrađena prva češka džamija (mesdžid). Vila Tugendhat je 2001. godine uvrštena na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine. Olomuc je osnovan na mjestu rimske naseobine Mons Julii koju je osnovao Julije Cezar. Najznačajniji spomenik je 35 metara visok barokni pil Presvetog Trojstva iz 18. stoljeća. Značajna je i romanička katedrala Svetog Vaclava iz 12. stoljeća. U gradu postoji i šest baroknih fontana s rimskim motivima. Posjetili smo Oswiecim u blizini kojeg se nalazi muzej zloglasnog koncentracijskog logora Auschwitz - Birkenau. Muzej se sastoji od dva logora u kojima je gotovo svaki kamen netaknut. Kompleks se sastojao od tri glavna kampa: Auschwitz I., administrativni centar, Auschwitz II. (Birkenau) kamp za istrebljivanje, gdje je ubijeno otprilike 960.000 Židova, 75.000 Poljaka i 19.000 Roma i Auschwitz III. (Monowitz) radnički kamp. Zapovjednik kampa Rudolf Höß je na suđenju u Nürnberškom procesu svjedočio da je ubijeno 3 milijuna ljudi za vrijeme njegovog vođenja kampa. Kasnije je smanjio tu brojku na oko 1,1 milijun. Godine 1990. dr. Franciszek Piper je procijenio da je bilo oko 1,1 milijun, od toga su oko 90% bili Židovi iz svih zemalja Europe. Većina je ubijena u plinskim komorama Ciklonom B, drugi su bili ubijani izgladnjavanjem, prisilnim radom, manjkom higijene, pogubljenjima i medicinskim eksperimentima.

Putovanje je nastavljeno prema Krakowu, gradu savršeno očuvanog arhitektonskog umjetničkog bogatstva. Krakovsko staro mjesto, povijesna jezgra Krakowa nalazi se na listi svjetske baštine UNESCO-a na koju je uvrštena kao prvo mjesto uopće u svijetu. Krakow je glavni grad Poljske i važan kulturni, gospodarski, komunikacijski i turistički centar. Glavni trg Rynek Główny je najveći trg u Europi koji potječe iz srednjeg vijeka. Na njemu je znamenita gotička Bazilika sv. Marije s poznatim oltarom Veita Stossa, ali i druge crkve kao što su Crkva sv. Vojtjeha i Crkva sv. Barbare. Cijeli trg je okružen kućama u nizu i bogatim rezidencijama, a u sredini je jedna od najvećih znamenitosti trga, renesansna cehovska građevina Sukiennice s brojnim trgovinama i Nacionalnom umjetničkom galerijom na katu. Trgom dominira toranj bivše gradske vijećnice. Najvažnije gradske znamenitosti, kao što su katedrala i kraljevski dvorac, su smještene na brdu Wawel. Katedrala sv. Stanislava i Vaclava se smatra poljskim nacionalnim svetištem i u njoj su pokopani poljski kraljevi i mnogi ugledni Poljaci. Svetište Božjeg milosrđa je nova bazilika u kojoj su posmrtni ostaci sv. Faustine Kowalske.

Upriličen je i posjet rudniku soli Wieliczka. Rudnik od devet katova doseže dubinu od 327 metara i dug je preko 300 km, a temperatura u rudniku je od 14 do 16 stupnjeva. Turistička cesta je duga 3.5 km i obilazi najznamenitije dijelove rudnika. Najznamenitije su brojne skulpture, te cjelovita Crkva sv. Kinge (najveća podzemna crkva na svijetu), koje su rudari isklesali iz žive kamene soli. Oko 2 milijuna posjetitelja posjeti ovaj rudnik svake godine. Posjetitelji se moraju spustiti niz 378 stuba, 67 metara u dubinu, kako bi posjetili rudarske hodnike, kapele, oltare, skulpture i slano jezero, a na dubini od 135 metara nalazi se dizalo koje ih vraća na površinu. Posljednja destinacija ovog izleta bila je Trenčin, grad utvrda čiji korijeni sežu još od rimske vladavine.

Fotografije sa izleta možete pogledati ovdje.

Powered by CuteNews
Administracija
DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA
Nikole Tesle 20, 42 000 Varaždin
e-mail: dgit@dgit.hr, www.dgit.hr
Upis u Registar udruga Varaždinske županije, MB: 03445372, OIB: 36646348757
IBAN Zagrebačka banka HR2123600001101744810
Predsjednik: Velimir Vujec, dipl.ing.građ.