BRICO 2018 - Tallin Estonija @ 08.06.2018.

5000 kilometara, 4 studenta, 4. mjesto, 1 most, slogan je s kojim bismo mogli opisati projekt studenata Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na kojem je tim studenata pod nazivom CROBridge Team intenzivno radio u proteklih godinu dana kako bi ostvarili što bolji plasman na međunarodnom natjecanju iz mostogradnje BRICO 2018 kojeg sad već tradicionalno organizira Tallinn University of Technology (Estonija).

CroBridge Team je na natjecanju predstavio svoj koncept čeličnog lučnog mosta pod nazivom CROnnect Bridge. Motivacija za ovakvo imenovanje mosta proizašla je kao posljedica udruživanja studenata Građevinskog fakulteta s različitih smjerova i različitih područja Hrvatske u cilju sudjelovanja na samom natjecanju. Spomenuti tim čine Karlovčanin Ivano Oršulić, Varaždinac David Plantak s konstruktorskog smjera GFZG-a, Brođanin Josip Peić sa smjera Organizacija građenja te Jurica Pajan sa smjera Teorija i modeliranje konstrukcija. Upravo ovakva postava tima u kojoj svaki član daje nezamjenjiv doprinos projektu, bila je odskočna daska za plasman tima na samo natjecanje.

Postignuti rezultat je nezahvalno 4. mjesto koje su nakon prospavane noći naši predstavnici ipak sretno prihvatili. Nijanse su dijelile CroBridge Team od mjesta koje nose medalje, a koje su ovaj puta osvojili team-ovi Austrije, Litve i Poljske. Naime, naši dečki su od 5 kategorija koje su se bodovale  (estetika, najmanji horizontalni progib, najmanji vertikalni progib, brzina izgradnje i najmanja masa) u čak 3 kategorije završili u samom vrhu. U brzini izgradnje i najmanjem vertikalnom progibu završili su na 2.mjestu dok su u kategoriji najmanjeg horizontalnog progiba bili na samom vrhu. Nažalost masa mosta i estetika su ih spustili na 4.  mjesto na natjecanju.

Dečki složno kažu kako je samo sudjelovanje na završnici natjecanja veliki uspjeh i neprocjenjivo iskustvo za njih, a 4. mjesto samo pridonosi njihovoj sreći. Kao jedni od rijetkih sudionika natjecanja koji nisu završna godina na fakultetu smatraju kako sa stečenim znanjem intenzivno razmišljaju o prihvaćanju poziva za ponovnim sudjelovanjem u natjecanju i ponovnim pokušajem osvajanja jedne od medalja na natjecanju iduće godine.

Ideja za novi i bolji most ne manjka, ali to neće igrati najveću ulogu u ponovnom plasmanu na natjecanje. Za ovako veliki projekt nije dovoljna samo ambicija i znanje, bitna je i podrška hrvatskih poduzeća, od kojih su nam neka dala podršku već u samim počecima projekta. Dečki osjećaju veliku potrebu zahvaliti se PZC-u Slavonski Brod koji je omogućio izradu mosta, Singra-i Varaždin koja je ustupila vlastiti kombi i omogućila odlazak na natjecanje. Također hvala i poduzećima Nika konstrukcije,  Matel, Montažne kuće DLB  koja su svojim ustupcima i novčanom pomoći uvelike pripomogli u realizaciji. Naravno ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez podrške Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kako su u timu sudjelovala i dva studenta iz našeg kraja Društvo građevinskih inženjera Varaždin je pružilo je stručnu pomoć u realizaciji ovog projekta, a dečki su s velikim veseljem promovirali naše Društvo i dalekoj Estoniji.  

Na samom početku projekta vjerovali smo, a i još uvijek vjerujemo kako je važna stvar za studente i poduzeća da se prezentiraju na takvim manifestacijama, te da kontinuirano nastave usavršavati svoja znanja, a pogotovo na jednoj ovakvoj natjecateljskoj razini. Smatramo kako uz podršku uglednih hrvatskih poduzeća zasigurno možemo nastaviti proizvoditi sve bolje mostove s kojima ćemo predstavljati Hrvatske boje na ponos svima.


News powered by CuteNews - http://cutephp.com